Cases

Vinder af CSR-prisen 2022: PFP

Claus Christiansen er fabrikschef hos PFP A/S. Han glæder sig over fyldte ordrebøger, og over at PFP A/S for nylig vandt CSR-prisen, som Silkeborg Kommune uddeler en gang om året. Han glæder sig også over samarbejdet med Incita, som samarbejder med PFP om at fastholde medarbejdere fra kanten af arbejdsmarkedet, finde nye kandidater og give plads til mennesker i virksomhedspraktik.

Her er Claus Christiansen (stående). Som fabrikschef hos PFP A/S glæder han sig over fyldte ordrebøger, for det går strygende med at producere bordplader til det skandinaviske marked. Han glæder sig også over, at PFP A/S for nylig vandt Silkeborg Kommunes CSR-pris. Prisen blev givet for en særlig indsats for at fastholde medarbejdere, for at ansætte nye gennem jobcentret og for at give plads til mennesker i virksomhedspraktik. Endelig glæder han sig over et godt samarbejde med Incita.

Alle tre ting har PFP A/S samarbejdet med Incita om i knap 2 år, og det betyder, at PFP har fået en række nye medarbejdere, som aldrig før har haft et job. En gevinst både for PFP, for Incita og for de mennesker, som har fået styr på deres liv og forsørger sig selv.

På moderne dansk ville man sige, at PFP er en ’socialt #baeredygtig’ virksomhed. Så fine ord brugte man ikke, da PFP A/S ansatte de første medarbejdere i fleksjob for godt 20 år.

-Nogle virksomheder gør som vi gør, andre gør ikke. Det har vi ikke så meget at sige til, men jeg tror man går glip af noget, hvis man kun ansætter medarbejdere på ordinær fuld tid. Det er sjovere, mere spændende og bedre at arbejde sammen, når vi er forskellige, og det giver også en forretningsmæssig gevinst. Alle er velkomne, hvis de kan hjælpe med at løse opgaver, fortæller Claus Christiansen.

-Rummelighed er et konkret strategisk mål hos PFP A/S. Så længe vi er tydelige om forventninger, er det ret simpelt. Der kræver #job #chef ikke noget særligt af mig som chef, for mine medarbejdere er alligevel forskellige, og skal selvfølgelig ikke behandles helt ens, fortæller Claus Christiansen.

PFP og Incitas samarbejde fortsætter, så endnu flere mennesker fra kanten af arbejdsmarkedet kan komme i gang på arbejdsmarkedet. #job #chef #sdg8 #silkeborg #kjellerup #baeredygtig

Det perfekte match

Coronakrisen kostede jobbet, og efter Jana blev fyret i september troede hun ikke, at hun kunne få et godt job igen. Der gik dog ikke længe fra, at Jana begyndte i et forløb hos Incita i januar 2021, til hun var i fast arbejde igen.

-Jeg kom i job med hjælp af Incita, siger Jana og tilføjer, hun havde svært ved selv at finde job. Der var ingen jobs var at søge, da hun blev ledig midt i coronakrisen.
-Jeg kunne ikke forestille mig muligheden for at få et job, hvor jeg og virksomheden passer så godt sammen, fortæller Jana.

Jana var tidligere ansat i en virksomhed, der udbød kurser. Coronakrisen satte en stopper for opgaver i Janas stilling, og hun blev fyret i september. Fire måneder senere henviste jobcentret hende til Incita. Her fik hun en virksomhedskonsulent.
-Hun forstod mig med det samme. Hvem jeg er som person og hvad jeg kan, siger Jana om konsulenten, som sendte hendes cv til Holms Finmekanik i Lynge. En virksomhed, Jana ikke kendte og ikke selv ville have tænkt på at søge job hos. Men hun kom til samtale og fik job som ”blæksprutte”. Nu - efter tre måneders ansættelse – kan Jana med overbevisning sige, at Incitas konsulent ramte plet.
-Det er virkelig det perfekte match. Det går meget godt.

Når Jana passer så godt ind hos Holms Finmekanik, skyldes det ikke alene hendes gode humør og sprudlende energi. Virksomheden laver mekaniske komponenter til dansk og international industri. Det er noget, Jana forstår sig på med sin uddannelse fra et polyteknisk universitet i hendes fødeland Rusland. Uddannelsen kan hun bruge i sit job som indkøber:
-Jeg har gode relationer med leverandørerne. De giver mig gode priser, siger Jana med et grin.

Trods sin faglige og personlige styrke frygtede Jana at være arbejdsløs i længere tid.
-Jeg troede ikke, jeg ville kunne få et godt job, siger hun med henvisning til coronakrisens nedlukning af samfundet.

Da Jana mistede sit gamle job i efteråret, begyndte hun at forberede sig til et liv som selvstændig. Lavede en hjemmeside og tilbød hjælp til regnskaber.
-Jeg holdt mig i gang. Ellers bliver man i dårligt humør, siger hun og kommer med råd til folk, der har mistet jobbet:
-Få vikarjobs, få nogle løse timer. Kom ud og lav et eller andet arbejde og sid ikke kun derhjemme og skriv ansøgninger. Det bliver man trist af.

Jana ler ofte i løbet af samtalen, som foregår en morgenstund. Hun har netop afleveret børn i skole og er på vej til arbejdspladsen i Lynge. Her arbejder hun 30 timer om ugen.
-Jeg føler, jeg har været heldig. Men for at være heldig, skal man være optimistisk og tro på, der er muligheder, slutter Jana.

En sorg, at jeg ikke kan arbejde fuldtid

31-årige Elisabeth Sparst Kofoed er visiteret til fleksjob og begyndt i arbejde for et par dage siden. Jobbet er både et mirakel og en lettelse – men også en sorg.

Cystisk Fibrose, Astma, Faktor VII-Mangel, en ukendt blødningstendens, kroniske smerter i ryg samt Kroniske Neuropatiske Smerter i begge ben efter diskusprolaps, Hypermobilitetssyndrom, slidgigt (Atrose) i begge albuer, hænder, knæ og skuldre, og svær ordblindhed var ikke nok til at forhindre Elisabeth Sparst Kofoed i at tage en lang videregående uddannelse. Som nyuddannet kandidat i historie og museologi blev hun henvist til Incita for at blive afklaret til fleksjob.

Allerede som 18-årig blev Elisabeth for første gang tilbudt førtidspension, og tilbuddet er gentaget flere gange siden. Hun har takket nej hver gang.

-Jeg kan godt forstå, at der er nogen, som har brug for førtidspension og fred, men jeg nægter at give op, fortæller Elisabeth.

Elisabeth har tilbragt mange år med lægesamtaler, indlæggelser, genoptræning, operationer og smertehåndteringskurser. På grund af smerterne i begge ben burde hun gå med krykker, men det kan hun ikke på grund af hendes slidgigt i hænderne. I stedet har hun trænet sin balance, stabilitet og styrke ved at træne 4-5 gange om ugen med styrketræning, svømning og varmtvandstræning. I 2016 blev Elisabeth stivgjort i ryggen ved en operation, og hun har senere hen i ryggen fået indopereret en stimulator, som manipulerer hjernen, og derved mindsket rygsmerterne omkring 20 procent. Elisabeths smerter giver kvalme, hovedpine, udmattelse, søvnmangel, rastløshed, uro og krampe i benene. På en dårlig dag kan hun slet ikke gå. På en god dag kan hun sidde ned allerhøjst i en halv time ad gangen, inden hun skal stå op.

-Det har taget lang tid for mig at acceptere, at mine smerter er kroniske, og at jeg er handicappet. Jeg har nægtet at bruge ordet ’handicappet’, og jeg ville ikke acceptere, at andre anvendte det, men nu har jeg accepteret ordet. Når jeg går, ser det normalt ud, og ingen kan se på mig, at jeg fejler noget, fordi jeg ikke går med krykker eller kun engang imellem sidder i kørestol, fortæller Elisabeth.

Det tog Elisabeth 9½ år at gennemføre sin universitetsuddannelse. Under studierne har hun udviklet en stor viden og passion for Grønland og arktiske forhold. Da hun startede hos Incita, foreslog hun selv en jobafklaringspraktik på det private arkiv Arktisk Institut på Christianshavn. Elisabeth havde allerede taget kontakt til Arktisk Institut, og derefter gik Incita i dialog med Arktisk Institut og etablerede praktikforløbet.

På Arktisk Institut har Incitas specialister og Elisabeth arbejdet med at øge arbejdstiden, finde den optimale arbejdsrytme med pauser, efterset indretningen af arbejdspladsen og hjulpet med at skaffe en specialbygget stol til Elisabeth. Efter knap et år i jobafklaringspraktik blev konklusionen, at Elisabeth med de rette hjælpemidler maksimalt kan arbejde 12 timer om ugen. Københavns Kommune visiterede Elisabeth til fleksjob på 12 timer om ugen fordelt på 3 hverdage, så der er tid til restitution. Arktisk Institut tilbød et job som arkivar på 12 timer.

-Fleksjobbet var en lettelse, men det var også en sorg, fordi jeg egentlig bare gerne vil arbejde fuldtid, idet jeg elsker at arbejde. Det har været en svær proces for mig at indse, hvad jeg kan og særligt, hvad jeg ikke kan med mine handicaps.

Elisabeth begyndte i arbejde som arkivar på Arktisk Institut i august 2020.

 

Lise-Lotte arbejder i småjob

Lise-Lotte arbejder i småjob hos Incita. Hun er effektiv og afholdt, og hun er glad for jobbet, som hun bruger til at vænne sig til arbejdslivet efter 5 år udenfor arbejdsmarkedet.

Lise-lotte kommer et par gange om ugen i Incitas hovedkontor. Her renser og aftørrer hun alle håndtag, greb og overflader. Det tager et par timer, og hun er effektiv. Når hun er i gang, er det svært at forstå, at hun har været udenfor arbejdsmarkedet i 5 år.

- Jeg troede egentlig ikke jeg kunne klare det, men et eller andet i mig sagde ja alligevel. For et par uger siden kunne jeg næsten ikke overskue at gå ned til min postkasse, og jeg kunne kun lige akkurat overskue at komme ud hos Incita til samtalen. Nu går det meget bedre, fortæller Lise-Lotte.

Tidligere har Lise-Lotte blandt andet arbejdet som Sosu-medhjælper og med rengøring. For 5 år måtte hun opgive hendes job på grund af en skulderskade, som gav mange smerter. Hun har også døjet med nogle angstsymptomer. I dag er smerterne i skulderen blevet meget mindre, og i forbindelse med jobbet hos Incita er angstsymptomerne også forsvundet.

-  Jeg ved, at jeg på et tidspunkt skal videre til et andet job med flere timer, men lige nu kan jeg mærke, at det her er det helt rigtige for mig. Og det er godt, at det varer et par måneder endnu, fortæller Lise-Lotte.

For nylig viste Incitas arbejdsgiveranalyse, at der er et stort potentiale for at flere kan blive ansat i småjob. Med småjob-ansættelser kan man tilbyde ledige et job fx et par timer om ugen som supplement til kontanthjælp eller anden ydelse. Næsten ingen arbejdsgivere har ifølge Incitas arbejdsgiveranalyse har prøvet at ansætte i småjob, men knap halvdelen er faktisk positivt stemt overfor muligheden for småjob.

Download arbejdsgiveranalysen: Arbejdsgiver analysen 2020


56-årig: Første rigtige job

Pernille startede i 2020 som assistent i Baunehøjhallens cafeteria i København. Hun er 56 og har været uden job i årtier.

Pernille har for mange år siden været dagplejemor, og har været under oplæring i en bank. Men hun har efter eget udsagn aldrig haft et rigtigt job – til gengæld har hun hele livet lidt af angst, svimmelhed, dårlig søvn, træthed, katastrofetanker, manglende hukommelse, manglende overskud og generel uro – som efter alt at dømme har rod i en barndom med lidt for meget kaos, præget af forældrenes alkoholisme.

Nu trives hun med et job, hvor hun kan gøre gavn. Det har taget årtier at lære at holde de mange psykiske symptomer på afstand, og det kræver daglig restitution.

Arbejdsgiveren er Baunehøjhallen i København, som Pernille lærte at kende, da hendes børn spillede håndbold. Her er hun tryg, og der er mulighed for støtte, hvis symptomerne fylder for meget. Pernille kan fx blive forvirret, hvis nogle småting ikke stemmer, hvis der er for mange mennesker eller hvis hun kommer ud af de faste rammer. Inden jobbet har hun været i praktik, og har arbejdet hårdt for at øge arbejdstiden. Med 16 timer om ugen kan hun leve med symptomerne, og restituere resten af tiden, uden at symptomerne nogensinde forsvinder.

Pernille er en fast og gennemgående person i cafeteriaet, og man mærker at hun brænder for det og sætter en ære i at have overblik og gøre det godt. Arbejdsgiveren synes, at Pernille er en rigtig god værtinde. Hun virker glad, imødekommende, beslutsom og motiveret.

-Det værste der kan se er, hvis en kunde er beruset. Jeg har været helt udmattet når jeg kom hjem, og meget tæt på at melde mig syg, men jeg har kæmpet mig igennem. Min angstlidelse er en del af mit liv, og udover mit job skal der være plads til restitution for at få symptomerne på afstand, fortæller Pernille.

Trodser corona og starter i fleksjob

Midt i coronatiden blev der landet en aftale om et nyt fleksjob. Louise Sørensen startede i slutningen af marts som serviceassistent i fleksjob hos malerfirmaet Beck og Jørgensen i Søborg.

Louise Sørensen har bevilget fleksjob på 3 timer/uge, fordi hun i 2006 fik ødelagt skulderen i en arbejdsulykke. Det er stærkt begrænset hvad hun kan med højre arm. Fx kan hun ikke holde en telefon, og smerterne er kroniske.

Louise er uddannet pædagog, og har længe kæmpet for at finde tilbage til arbejdslivet. På et tidspunkt passede hun telefonen for en selvstændig erhvervsdrivende, men opgaverne stoppede igen, så hun igen stod uden job. Det er svært at finde jobs 3 timer/ugen, og de seneste 4 år har hun været uden arbejde.

For et par måneder siden startede Louise hos Incita for at afsøge helt nye jobmuligheder. Louise har blandt andet haft flere afklarende samtaler om jobs hun kunne søge, og jobs hun ikke skulle søge, og det mundede ud i, at Incita fandt en praktik hos Beck & Jørgensen i Søborg. Her har Louise lavet let rengøring og service i to måneder, og det er gået godt. I slutningen af sidste uge var der stor forvirring omkring hendes forløb, da myndighederne suspenderede alle beskæftigelsesindsatser, men Louise mødte alligevel på arbejde torsdag. Nu er forvirringen slut, da Beck & Jørgensen har tilbudt job.

-Hver gang jeg har fået ny sagsbehandler hos kommunen har de på et tidspunkt anbefalet, at jeg søgte om førtidspension, fordi det er så svært at finde jobs 3 timer/uge. Hver eneste gang er jeg blevet ked af det, for jeg synes slet ikke jeg er færdig på arbejdsmarkedet. Det er enormt værdifuldt for mig som menneske at kunne komme ud blandt andre mennesker, fortæller Louise Sørensen.

Malervirksomheden Beck & Jørgensen har omkring 90 ansatte med hovedsæde i Søborg.

To samtaler forandrede alt

Linda var tømt fra energi og kunne sætte sig i en stol og sove. Efter et år med cancer og blodforgiftning var Linda kommet godt retur på jobbet, men et år senere begyndte hun at blive drænet for energi, tabe sig og få hovedpine. Frygten lurede for et tilbagefald, men det var falsk alarm. Årsagen var stress. Linda ville så gerne livet og havde svært ved at vælge ting fra i hverdagen.

- Det var noget mentalt. Jeg arbejder som fysioterapeut og ved derfor alt om, hvor vigtig træning er. Jeg havde fået førligheden tilbage i min krop, og nu havde jeg brug et energiboost, fortæller Linda.

Derfor aftalte hun tid med en psykolog hos Incita. Lindas arbejdsgiver har en rammeaftale med Incita, og hun håbede, at det kunne starte en god udvikling.

- Jeg forventede, at man lærer hinanden at kende og indkredser nogle problemer i første samtale, som man begynder at arbejde med i anden og tredie samtale. Men Incitas psykolog spurgte om jeg ville have ny energi med det samme. Det ville jeg gerne, og jeg gik totalt opkvikket derfra. Effekten har varet i flere uger nu, fortæller Linda.

Tre uger senere mødte Linda til anden samtale, og talte med psykologen om at få ny energi ind i hendes nære relationer. Effekten var den samme. Ved tredje samtale var der ikke mere at arbejde med. Linda var ’kureret’, og de aftalte, at forløbet var slut.

- Jeg er meget imponeret, og jeg havde ikke i min vildeste fantasi troet at effekten kunne komme så hurtigt. Det er tydeligt, at jeg har forandret mig. Tidligere ville jeg ikke gå glip af noget, men nu mærker jeg meget bedre efter og træffer andre valg, fortæller Linda og fortsætter:

- Min stærke livsvilje hjalp mig med at blive helbredt, men jeg udviklede et mønster, hvor jeg ville mere end jeg kunne klare. I efteråret fik jeg symptomer, som vi først troede var et tilbagefald. Men det var ren og skær udmattelse. Nu har jeg sammen med psykologen fået genskabt balancen. Nu gør jeg de ting jeg har overskud til. Det er sundt, fortæller Linda.

Linda er fysioterapeut i Køge Kommune, og lever med hendes mand og to børn.

 

 

95% af borgerne tilknyttet Kilden har fået det psykisk bedre

Ny tilfredshedsundersøgelse viser stor tilfredshed blandt borgere tilknyttet Kilden.

Størstedelen er glade for at være hos Kilden, oplever arbejdsglæde, at være til gavn og har fået det fysisk og psykisk bedre efter at være startet hos Kilden.

96% er glade for det sociale sammenhold i Kilden og føler, at de kan dele oplevelser, tanker og udfordringer med hinanden. En borger fortæller, at der bliver taget hånd om én, når man har en dårlig dag, hvilket gør Kilden til et trygt sted at være.

95 % synes, at de har fået det psykisk bedre, og 78 % har fået det fysisk bedre efter at være startet hos Kilden. Borgerne tilknyttet Kilden har stor interesse for fysisk træning, kognitiv træning og de genoptræningsmuligheder der er hos Kilden, hvilket hjælper dem med at håndtere hverdagen.

92% af borgerne tilknyttet Kilden er glade for at komme hos Kilden. De værdsætter, at have noget at stå op til og føler at være til gavn for andre gennem deres arbejdsopgaver. Samtidig giver det varierende arbejde en følelse af ansvar, plads til udvikling, medindflydelse og et fællesskab ud over det sædvanlige.

Undersøgelsen er en ekstern undersøgelse. Kilden foretager en tilfredsundersøgelse ca. hvert tredje år for imødekomme medarbejdernes ønsker og behov bedst muligt. 

Right Menu Icon