Lønnet arbejde (selv få timer om ugen) er et enestående redskab til mere inklusion på arbejdsmarkedet! Enestående, fordi lønnet arbejde viser bedre jobskabende effekt end nogen anden indsats.
Småjob-matchet mellem arbejdsgiver og ledig sker bare ikke af sig selv. Det er hér den aktive beskæftigelsesindsats bliver vigtig. Incita opfordrer derfor regeringen til at genoverveje den varslede milliardbesparelse på den aktive beskæftigelsesindsats. Vi frygter, at de udsatte ledige bliver taberne – og i sidste ende at ledigheden vil stige.
I Incita & Center for Autisme har vi gode erfaringer med småjob og analyser fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering underbygger, at selv få timer med løn giver langsigtede positive effekter for udsatte ledige (link i kommentarspor). STAR-analyser viser også, at når udsatte ledige først er kommet i job, bider de sig fast på arbejdsmarkedet.
Og der ER et potentiale for at endnu flere får et småjob – virksomhederne vil gerne. Incita Arbejdsgiveranalyse 2024 viser, at 27% af arbejdsgiverne har haft en person ansat i småjob /lønnede timer, men hele 65% kunne godt forestille sig at ansætte et menneske i småjob/lønnede timer.
Om Incita Arbejdsgiveranalyse: For at bidrage til mere viden om det rummelige arbejdsmarked med udgangspunkt i virksomhedernes perspektiv (de små- og mellemstore virksomheder) gennemføres Arbejdsgiveranalysen en gang årligt. Analysen undersøger arbejdsgiveres holdninger til at ansætte mennesker på særlige vilkår, fx mennesker med forskellige handicap og de såkaldte udsatte ledige. Arbejdsgiveranalysen 2024 er den 9. i rækken. Analysen bygger på cirka 600 svar fra virksomheder med max 200 ansatte i Region Hovedstaden og Region Midtjylland. Små og mellemstore virksomheder er vigtige samarbejdspartnere for fonden Incita Center for Autisme i indsatsen for skabe fodfæste til flere med særlige behov på arbejdsmarkedet.
Find link til Incita Arbejdsgiveranalyse 2024 i kommentarsporet. For mere info om Arbejdsgiveranalyse, kontakt vores adm. direktør Christina Grøntved
Er du arbejdsgiver og er nysgerrig på at ansætte på særlige vilkår, så tage fat i områdechef Jette Topp (Københavnsområdet), områdechef Susanne Rysbjerg (Herlev, Københavnsområdet, autismeområdet, voksen), forretningsdirektør Brita Stallknecht (Aarhus og omegn, autismeområdet, unge), skoleleder og områdechef Kathrine Egelund Christensen (Herlev, Københavnsområdet, autismeområdet, unge), skoleleder og områdechef Anja Clausen (Københavnsområdet, unge)
hashtag#beskæftigelse hashtag#inklusion hashtag#stu hashtag#autisme
Hvad arbejder vi for: Flere mennesker med handicap i job!
Det går heldigvis den rigtig vej, fremgår det af ny rapport fra VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, der viser at flere og flere mennesker med handicap kommer i arbejde. Således havde 62% af personer med handicap et arbejde i 2023. Dog er beskæftigelsesgraden fortsat markant lavere