Evidens og
Dokumentation

Et strategisk indsatsområde

Evidens og dokumentation er ét af fondens 6 strategiske indsatsområder.

Ambitionen er, at vi bliver i stand til at måle virkning på samtlige forløb i Incita og Center for Autisme.

Analyser

Tilsynsrapporter

HVAD
Undersøger vi?

Vi undersøger:

  • Arbejdsgivernes holdning til at ansatte udsatte ledige (Arbejdsgiveranalysen).
  • Borgernes evaluering af at være i beskæftigelsesforløb hos Incita (Borgerevalueringen).
  • Elevernes tilfredshed samt deres progression ved at gå på vores STU-skoler. 
  • Kursisternes evalueringer af de kurser om autisme som vi udbyder.
  • “Jobeffekten” af at være i beskæftigelsesforløb hos Incita (PIPI-analysen)
  • Trivselen hos personer i Aktivitetets- og Samværstilbud efter Servicelovens §104 eller beskyttet beskæftigelse efter Serviceloven §103

"Det er tilladt at citere fra Arbejdsgiveranalysen 2025 med Incita angivet som kilde."

Christina Grøntved,
Adm. Direktør, Incita

Fondens analyser

Evidens og dokumentation er ét af seks strategiske indsatsområder i fondens strategi frem mod 2025. Målet er at kunne dokumentere impact af alle vores indsatser og bruge denne viden til intern kvalitetssikring samt til dialog og forventningsafstemning med eksterne samarbejdspartnere. 

Hvad er Arbejdsgiveranalysen?

Fonden gennemfører hvert år Incita Arbejdsgiveranalyse, en spørgeskemaundersøgelse målrettet små og mellemstore virksomheder (SMV’er) i Region Hovedstaden og Region Midtjylland. Analysen baseres årligt på minimum 500 besvarelser – ofte flere. 

Analysen undersøger arbejdsgivernes holdninger, viden og erfaringer med: 

  • Ansættelsesformer på særlige vilkår (fx fleksjob og småjob) 
  • Medarbejdere med særlige behov 

Med Arbejdsgiveranalysen ønsker Incita at tilvejebringe ny viden om arbejdsgivernes tilgang til inklusion og derved bidrage til et mere rummeligt arbejdsmarked for mennesker med handicap og andre særlige behov. 

Resultaterne anvendes også internt i undervisning og sparring, hvor vi videreformidler arbejdsgivernes holdninger til deltagere, der står overfor deres første møde med arbejdsmarkedet – og fx er usikre på, hvordan et handicap bedst italesættes. 

Endelig bruges analysens resultater i dialogen med politikere og beslutningstagere, når vi sætter fokus på, hvordan det rummelige arbejdsmarked kan styrkes – fx gennem nem og lige adgang til handicapkompenserende ordninger. 

Om Incita Arbejdsgiveranalyse 2025

Analysen bygger på 578 besvarelser fra SMV’er i Region Hovedstaden og Region Midtjylland. 

Fokus er lagt på SMV-segmentet, da denne virksomhedstype udgør 99 % af alle danske virksomheder. Incita har erfaring for, at mange mindre virksomheder rummer både kapacitet og vilje til inklusion – og at der samtidig findes et uudnyttet potentiale for flere ansættelser på særlige vilkår netop hér. 

SMV’ernes rolle i inklusionsarbejdet er underbelyst, da fokus typisk ligger på de store virksomheder. 

Analysen bygger på svar fra respondenter, der angiver at have beslutningskompetence i forhold til ansættelser. 

Hvor kan man læse Arbejdsgiveranalysen?

Du kan læse Arbejdsgiveranalysen her:

Fremadrettet

I fonden vil vi fortsat prioritere at afsætte ressourcer til at udføre at gennemføre analyser af det rummelige arbejdsmarked, som led i at opfylde fondens formål: At fastholde og integrere mennesker arbejdsmarkedet. Med en årlig arbejdsgiveranalyse ønsker vi at tilvejebringe ny viden om inklusionskapacitet ogvilje blandet danske SMV’er og sættebeskæftigelse særlige vilkår den politiske dagsorden. 

Det er tilladt at citere fra Arbejdsgiveranalysen 2025 med Incita angivet som kilde.

Kontaktinfo

For mere information om Arbejdsgiveranalysen kontakt: 
Christina Grøntved, adm. direktør
Mail: cgr@incita.dk
Telefon: 4078 8284

Evaluering af beskæftigelsesforløb (LAB-lov)

Alle deltagere i fondens beskæftigelsesforløb får mulighed for at evaluere deres forløb. 

Vi tror på, at inddragelse af deltagernes perspektiv er et afgørende element i den løbende kvalitetssikring. 

Formål med deltagerevalueringerne:

  • Få et indefra-perspektiv på deltageroplevelsen 
  • Identificere forbedringsområder (fx indhold, rammer, kommunikation) 
  • Indsamle viden om deltagernes udbytte og holdninger 

Hvordan gennemføres evalueringerne?

Hvordan gennemføres evalueringerne? 
Evalueringerne udføres som personlige interviews, hvor deltagerne frit kan dele deres oplevelser. Feedbacken behandles fortroligt og anvendes til løbende kvalitetssikring. 

Fremadrettet

I fonden vil vi fortsat prioritere at afsætte ressourcer til at udføre deltagerevalueringer som et centralt element i det løbende arbejde med kvalitetssikring 

Borgerevalueringer fra sygemeldte borgere år 2023

Kontaktinfo

For mere information om borgerevalueringer kontakt: 
Brita Stallknecht, forretningsdirektør
Mail: bst@incita.dk
Telefon: 2821 6666

Erfaringsopsamling til
Københavns Kommune

Som leverandører af beskæftigelsesindsatser for udsatte unge og voksne borgere til Københavns Kommune, gennemføres en årlig, ret omfattende erfaringsopsamling 

Analyse og resultater

I forbindelse med dette års erfaringsopsamling udførte fondens kvalitetsafdeling en grundig analyse af data tværs af de to områder for beskæftigelsesindsatser: ‘Specialiseret indsats for unge ogUdsatte voksne og sygemeldte borgere. Analysen identificerede tendenser og mønstre under hvert tema, som efterfølgende blev samlet i erfaringsopsamlingen og indsendt til Beskæftigelsesog Integrationsforvaltningen i Københavns Kommune. Nedenfor kan du læse mere om hver rapport samt finde links til de endelige rapporter for hver beskæftigelsesindsats.

Link til de to erfaringsopsamlinger findes nedenfor. 

Beskæftigelsesindsats for unge

Beskæftigelsesindsats til udsatte, fleksjobvisterede og sygemeldte borgere

Fremadrettet

Fonden forpligter sig til at anvende resultaterne fra de årlige erfaringsopsamlinger til videndeling og kvalitetssikring af egne beskæftigelsesindsatser. 

Progressionsmåling, beskæftigelse

Fonden anvender et egetudviklet, unikt progressionsmålingsværktøj, PIPI, samtlige beskæftigelsesforløb. 

Om progressionsmålingsværktøjet “PIPI”

Det unikke progressionsmålingsredskab PIPI er udviklet i samarbejde med forskere fra KP. 

PIPI blev udviklet i et samarbejde med forskere fra Københavns Professionshøjskole, der analyserede ca. 14.000 forløb og ca. 6.000 borgere. Fra den 1. juli 2019, hvor PIPI officielt blev taget i brug til den 31. december 2024 er der lavet 34.470 målinger i alt. I 2024 alene blev der lavet 5.689 målinger. 

PIPI blev lanceret i 2018 i Incita, som et værktøj til at måle progression som supplement til den traditionelle binære måling på beskæftigelsesområdet (job/ikke-job). Med PIPI fik vi for første gang mulighed for at dokumentere de små positive skridt på vej henimod arbejdsmarkedet . 

Fremadrettet

I fonden vil vi fortsat prioritere at afsætte ressourcer til at udføre og kvalitetssikre progressionsmålinger, da disse anses som en vigtigt supplement til resultatopgørelsen job/ikke-job, når værdien af en indsats evalueres 

Trivselsundersøgelser

Trivselsundersøgelser for deltagere på tilbud under Servicelovens §104 og §103

Der gennemføres trivselsundersøgelse for samtlige deltagere i fondens tilbud under Serviceloven, både i Incita og på Center for Autisme. 

Vi tror på vigtigheden af, at lytte og inddrage deltagernes perspektiv for hermed at kunne forbedre og tilpasse vores indsatser løbende.  

Om Trivselsundersøgelserne

Trivselsmålingerne i fonden gennemføres en gang årligt på vores to tilbud ‘Kilden’ og ‘AVA’. Trivselsundersøgelsen er udarbejdet med udgangspunkt i WHO-5 Trivselsindex og er herefter tilpaset den konkrete målgruppe og dennes unikke behov og hensyn. Undersøgelsen er struktureret omkring fem områder: 

  1. Humør og generel glæde. 
  2. Følelsen af ro og afslappethed. 
  3. Niveau af energi og aktivitet. 
  4. Søvn og følelsen af at være veludhvilet. 
  5. Interesse for daglige aktiviteter. 

Fremadrettet

I fonden vil vi fortsat prioritere at afsætte ressourcer til at udføre trivselsmålinger som et fast element i den løbende kvalitetssikring. De indsamlede data anvendes til at forbedre vores tilbud under Servicelovens §103 og §104 og sikre en fornuftig forventningsafstemning mellem os og den enkelte borger i tilbuddet 

Borgersvar i Trivselsundersøgelse:

“15% af deltagerne svarer, at de har været glade og i godt humør ‘hele tiden’ i de sidste to uger, 70% svarer at de føler de har været glade ‘det meste af tiden'”

Borger på Kilden (vores tilbud til borgere ifm. Servicelovens §104)

 

Kontaktinfo

For mere information om kursusevalueringer kontakt 
Brita Stallknecht, forretningsdirektør
Mail: bst@incita.dk
Telefon: 2821 6666

Elevtilfredshed og progression

Elevtilfredshed

På fondens stu’er gennemføres årligt en tilfredshedsundersøgelse blandt elever, som omhandler områderne: Social og faglig trivsel, Udviklingsmål, Fysiske rammer, Personalet 

Undersøgelsen suppleres med et fokusgruppeinterview (fx med elevrådet), hvor spørgsmål fra undersøgelsen kan uddybes og nuanceres. Resultaterne samles i en rapport, der gennemgås med både ledelse, lærere og elever. 

Progression

Fonden har udviklet sit eget unikke progressionsmålingsværktøj for stu-elever. 

Med inspiration fra fondens mangeårige arbejde med progressionsmålinger på beskæftigelsesområdet har Incita udviklet progressionsværktøjet “FIE” til måling af progression for elever på stu. Værktøjet er udviklet i tæt samarbejde på fondens to stu’er, hhv. stu Incita Sydhavn og stu Center for Autisme. FIE måler elevernes fremskridt indenfor fire områder: Det sociale, det personlige, det faglige og erhvervsområdet. Progressionsværktøjet tager desuden højde for de lovgivningsmæssige formål med stu – “at den unge … opnår personlige, sociale og faglige kompetencer til en så selvstændig og aktiv deltagelse i voksenlivet som muligt og eventuelt til videre uddannelse og beskæftigelse.”  

Værktøjet bruger vi til at tilvejebringe en dybere viden om udviklingen, som den enkelte elev gennemgår fra eleven starter til eleven færdiggør stu’en. Progressionsmålingen skal ses som supplement til den traditionelle “slutstatusmåling”, der viser, hvad eleven skal efter endt stu. Progressionmålingen giver desuden vigtigt viden om fremskridt, eleverne har opnået, indenfor de områder en stu lovmæssigt skal dække.  

Fremadrettet

I fonden vil vi fortsat prioritere at afsætte ressourcer til at udføre tilfredshedsog progressionsmålinger blandt eleverne, som et fast element i den interne kvalitetssikring ogudvikling. De indsamlede data anvendes til at forbedre vores stu-tilbud generelt og sikre en fornuftig forventningsafstemning mellem os og den enkelte elev samt at vores stu bidrager positivt til elevernes livsmestring og læring. 

Elevernes svar i tilfredshedsundersøgelsen:

”Det er nemt at gå til lærerne, lærerne tager alt med et smil og kan tage en joke."

Elev på Incitaskolen Sydhavnen

”Undervisningen er sjov."

Elev på Incitaskolen Sydhavnen

”Der er transparenthed; ens plan er klar og man har indflydelse på den."

Elev på Incitaskolen Center for Autisme

Kontaktinfo

For mere information om elevtilfredshed og progression kontakt: 
Anja Clausen, skoleleder, stu Incita Sydhavnen
Mail: acl@incita.dk
Telefon: 4189 5341

 

Kathrine Christensen, skoleleder, stu Center For Autisme Herlev & stu Center for Autisme Nordsjælland
Mail: kch@incita.dk
Telefon: 4189 5353

Fondens
Tilsynsrapporter

I Fonden, der omfatter Incita og Center for Autisme, får vi regelmæssigt besøg af tilsynsmyndighederne. Tilsynet er et vigtigt element til kvalitetssikring og til at sikre en transparent forventningsafstemning mellem os og ordrergiver. Incita opfordrer lovgiverne til at undersøtte et omhyggeligt tilsyn af høj kvalitet. 

Tilsyn på Incitas indsatser under Aktive Beskæftigelse (LAB-lov)

Tilsyn i 2025

Indsatsen for sygemeldte

Tilsyn: Kontor for Økonomi, Organisation og HR (Tilsynet), Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Københavns Kommune 

Tilbudsnavn: Beskæftigelsesindsatser for sygemeldte borgere 

Målgruppe: Sygmeldte borgere 

Indsatsen for Udsatte Ledige over 30 år

Tilsyn: Kontor for Økonomi, Organisation og HR (Tilsynet), Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Københavns Kommune 

 Tilbudsnavn: Beskæftigelsesindsatser for udsatte ledige borgere over 30 år 

 Målgruppe: Udsatte ledige borgere over 30 år 

Kontaktinfo

For mere information om Aktiv beskæftigelse kontakt: 
Jette Topp, områdechef
Mail: jto@incita.dk
Telefon: 2780 4245

Aktivitets- og samværstilbud samt beskyttet beskæftigelse (SEL§103/§104)

Tilsyn i 2025

Kilden (Aktivitets- og samværstilbud efter Servicelovens §104)

Tilsyn: Socialtilsyn Hovedstaden.  

Tilbudsnavn: Kilden i Incita 

 Målgruppe: Voksne mellem 18-70 år, der har fået en hjerneskade i deres voksenliv. 

Tilsyn i 2024

AVA og Netværksgrupper (Aktivitets- og samværstilbud efter Servicelovens §104 og beskyttet beskæftigelse efter Servicelovens §103)

Tilsyn: Socialtilsyn Hovedstaden.  

Tilbudsnavn: Center for Autisme; AVA og Netværksgrupperne 

 Målgruppe: Borgere med autisme, der funktionsmæssigt er i normalområdet. 

Kontaktinfo

For mere information om tilsynsrapporten kontakt: 
Susanne Rysbjerg, områdechef Mail: sry@incita.dk
Telefon: 2634 8899

Brita Stallknecht, forretningsdirektør
Mail: bst@incita.dk
Telefon: 2821 6666

Særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse (stu)

Tilsyn i 2024

Tilsyn med stu Incita Sydhavn (Lov om særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse)

Tilsyn: Fagligt Center, Visitation og Tilsyn, Københavns Kommune 

Tilbudsnavn: stu Incita Sydhavn  

Målgruppe: Unge med generelle indlæringsvanskeligheder, gennemgribende udviklingsforstyrrelser, specifikke indlæringsvanskeligheder, psykisk sårbarhed (f.eks. skizofreni, depression, angst), fysiske handicaps og unge med autisme. Incitaskolen er også erfaren med udadreagerende og kriminelt belastede unge.  

Kontaktinfo

For mere information om Incitaskolerne kontakt: 
Anja Clausen, skoleleder, stu Incita Sydhavnen
Mail: acl@incita.dk
Telefon: 4189 5341

Eller

Kathrine Christensen, skoleleder, stu Center For Autisme Herlev & stu Center for Autisme Nordsjælland
Mail: kch@incita.dk
Telefon: 4189 5353

FAQ

Nej, Incita er en erhvervsdrivende fond, der arbejder for det rummelige arbejdsmarked. Du kan læse mere om Incita – Center for Autisme her.  

Incita har tre lokationer; i København, i Aarhus og i Herlev. Du finder adresserne på hvert af stederne ved at trykke her.
Hvis du er i forløb hos Incita, står der i din indkaldelse, hvor du skal møde op. 

Det der kendetegner Incitas indsatser er, at de bygger på dokumenteret viden, da Incitas overordnede mål er at alle fondens indsatser skal være evidensbaserede. Fx undersøger vi hvert år elevernes tilfredshed på Incitaskolerne.
Ovenfor kan du læse mere om hvordan vi arbejder evidensbaseret ud fra den enkelte ydelse.

Du kan finde os her

Incita København

Haydensvej 2, 3. sal, 2450 København SV.

Incita Aarhus

Scandinavian Center Aarhus
Margrethepladsen 2, plan 2
8000 Aarhus C.

Incita Ballerup/Herlev

v/ Center for Autisme
Herlev Hovedgade 199
2730 Herlev