Svaret er JA. Men det handler naturligvis om, hvordan “virker” defineres. Hvis “virker” defineres som “ordinært arbejde på fuldtid” – så er svaret: Indimellem, ikke så tit.
I Incita er evidens og dokumentation et strategisk indsatsområde. Det har det faktisk været siden 2015. Ambitionen er, at vi i Incita Center for Autisme arbejder med indsatser og redskaber, der virker. Vi ønsker at kunne dokumentere vores indsatser og arbejde struktureret med vidensindsamling for samtlige indsatser.
ÅRSOPGØRELSEN – PROGRESSIONSMÅLING for Incitas beskæftigelsesforløb er netop landet. Hvordan ser det så ud?
Det går op. Det går ned. Det går op igen… eller mere ned. Det vigtige hér er også, at vi véd om det går op eller ned, så vi kan reagere på det.
I fonden arbejder vi med målgrupper langt fra arbejdsmarkedet og det vil derfor blive unuanceret, hvis vi blot målte binært på job/ikke-job. Vi ville misse de små ryk tættere på arbejdsmarkedet – eller længere væk fra.
På beskæftigelsesområdet (aktiv beskæftigelse, §LAB) måles fx på job/virksomhedsplacering/progression/tilfredshed. Vi har netop fået årsopgørelsen for progression 2024 for beskæftigelsesindsatserne, der gennemføres i samarbejde med Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen Københavns Kommune, Sociale Forhold og Beskæftigelse, Aarhus Kommune og Ballerup Kommune. Spændende læsning (hold øje med fondens hjemmeside).
Incitas Progressionsmålingsværktøj er baseret på Københavnerundersøgelsen som Incita gennemførte i samarbejde med forskere fra @Københavns Professionshøjskole (KP) tilbage i 2028. KP-analysen blev udarbejdet ved at samkøre mere end 14.000 Incita-forløb fra perioden 2012-2016 med registrerdata (DREAM, Danmarks Statistik). Resultaterne herfra er efterfølgende brugt til at forbedre og kvalitetssikre fondens beskæftigelsesindsatser. Derudover udviklede vi, på baggrund af findings i undersøgelsen, fondens eget progressionsmålingsværktøj (PIPI) som i dag anvendes på alle beskæftigelsesrettede forløb i Incita.
Progressionsmålingerne bruges Internt: af konsulenten til at se om udviklingen går i den rigtige retning med konkrete borgere og generelt for at se om indsatser/redskaber virker godt/ikke godt for specifikke målgrupper. Progressionsmålingerne bruges eksternt i den løbende dialog med kommuner og andre samarbejdsparter som element i vidensgrundlag for at vurdere om samarbejdet er værdifuldt og har den ønskede impact.

Virksomhederne er en uvurderlig samarbejdspartner, når det handler om…
Virksomhederne er en uvurderlig samarbejdspartner, når det handler om at inkludere mennesker med særlige behov på arbejdsmarkedet.Det sker bare ikke at sig selv. I Incita & Center for Autisme arbejder vi primært med de såkaldte aktivitetsparate ledige og hér er det mere reglen end undtagelsen, at den enkelte har brug