👮‍♀️ 👷‍♀️ Arbejdsmarkedet ER blevet mere rummeligt, men…

Det går langsomt. Der er fortsat en overledighed for mennesker med handicap. Hvorfor er der ikke sket mere på 10 år?

Det spurgte vi kandidaten, arbejdsgiveren, politikeren og forskeren om på Folkemødet 2025.

Tusinde tak til vores skarpe panel Laura Marie Larsen, Thomas Bredgaard, Jackie Lehmann Hansen, Rikke Sørensen, Mathilde Hjort Bressum – som med bund i personlige erfaringer og forskning i fællesskab satte ord på forskellige vinkler ifm. det rummelige arbejdsmarked.

I fællesskab fik vi delt erfaringer og sat spot på nuancerne. Vi satte kandidaten, arbejdsgiveren, politikeren og forskeren under samme tag – og faciliterede en fælles samtale. Formålet var at dele viden, lytte, blive inspireret – og på den måde skubbe til holdninger og nedbryde fordomme – og få endnu flere med særlige behov inkluderet på arbejdsmarkedet.

Udvalgte pointer fra eventet:
💥 Rikke: Vi har brug for rammer, der er tilpasset vores behov – fuldstændig som alle andre medarbejdere på arbejdsmarkedet. Skab mulighed for, at vi kan tage kompetencegivende uddannelse på særlige vilkår – og dermed sikre en mere fast tilknytning til arbejdsmarkedet livet ud.
💥 Jackie: Arbejdsgiverne mangler viden om handicap. Det skal være nemmere for arbejdsgiver at ansætte en kandidat med særlige behov. Skørt, at det er nemmere at rekruttere fra udlandet end at ansætte en med handicap, der bor lige rundt om hjørnet.
💥 Mathilde: Lad os se på de formelle ramme: Det bør fx være nemmere at opslå mere fleksible stillinger (fx på deltid). Fordomme eksisterer: Gør, fx som vi gør, i Aarhus – indfør en (delvis) anonymiseret ansøgningsproces.
💥 Laura: Arbejdsgiverne vil gerne. At ansætte kandidater med særlige behov fungerer rigtig godt i partnerskab – dvs. når arbejdsgiver kan få sparring omkring kandidaten og ansættelsen (fx indretning af arbejdsplads, tilrettelæggelse af pausemønstre m.m.) – så rammerne kan blive korrekt tilpasset kandidat og arbejdsgiver. Også vigtigt, at arbejdsgiver har en fast kontaktperson at tage fat i.
💥 Thomas: Det GÅR fremad på det rummelige arbejdsmarked, viser forskning, MEN: Der mangler en decideret politik for det rummelige arbejdsmarked: Det ville for alvor kunne skubbe udviklingen i den rigtige retning. De unge med særlige behov har brug for en hjælpende hånd til at komme ind på arbejdsmarkedet, de råber ikke selv op og stiller krav.

Sammen blev vi klogere. Tak også for et par gode spørgsmål fra teltet.

Følg mere med på vores LinkedIn

LinkedIn

”Se om der er lys i øjnene hos personen…

”Se om der er lys i øjnene hos personen. Alt de vi ikke kan i dag, det kan vi måske i morgen. En god medarbejder er den medarbejder der har lyst til at gå på arbejde, det kan vi kun lykkes med hvis både jeg og medarbejderen gør os umage”

Læs Mere »
LinkedIn

Ny deltagerundersøgelse på Kilden 🌼

I Incita har vi de sidste 10 år arbejdet systematisk med måling og vidensindsamling. “Evidens og dokumentation” er et af fondens seks strategiske indsatsområder – og ambitionen er at måle, evalueret og dokumentere samtlige indsatser. Det er en kontinuerlig proces, som hele tiden skal udvikles i takt med at målgrupper

Læs Mere »
Ledige stillinger

Musisk-kreativ og IT kyndig pædagogisk medarbejder til dagsaktivitetilbud og beskyttet beskæftigelse hos Center for Autisme

Center for Autisme tilbyder Beskyttet beskæftigelse (SEL§103) i IKEA København for voksne autister med en førtidspension. Center for Autisme har i en årrække samarbejdet med IKEA Gentofte for at tilbyde mennesker med autisme et særligt tilrettelagt beskæftigelsestilbud. Vi har nu også indledt et samarbejde med IKEA København. Formålet med samarbejdet er

Læs Mere »